PROJEKTPLAN

Här kommer lite mer utförligt vad vi vill göra i vårat projekt :), utdraget ur vår projektplan.

I Sydafrika är det fortfarande, trots apartheids avskaffande, väldigt stora skillnader mellan svarta och vita, rika och fattiga. Vi vill bidra till att öka gemenskapen mellan svarta och vita ungdomar genom att med hjälp av musik starta ett brobygge mellan två helt olika skolor i East London.
 
De två skolor vi framförallt vill besöka och med vilka kontakt har etablerats är Stirling High, en skola för de bättre bemedlade, belägen i ett ”vitt” område och en högstadieskola i Duncan Village, ett av de allra fattigaste områdena i staden. Förfrågningar har även skickats till en privatskola som heter Cleredon. Vi vill försöka starta en liten kör eller mindre sånggrupp där ungdomar från de olika skolorna kan träffas, sjunga och spela tillsammans och på så sätt öka gemenskapen mellan dem.

Det som inspirerar oss är hur många av de människor som lever under svåra förhållanden tycks finna glädje i sång och dans. Det kommer att bli en upplevelse att få ta del av musikkulturen i Sydafrika som vi tror skiljer sig mycket från vår egen.

Amandas mamma, som praktiserat på Masimanyane Women’s Support Centre i East London, berättar att människor sjunger överallt - på polisstationer, morgonsamlingar, i kyrkor, på kvinnocenter och barnhem.

Vi ska filma hela vårt projekt och vi kommer även att intervjua olika människor från olika miljöer i East London. Förutom dem som vi redan har skapat kontakt med i East London vill vi även intervjua nya människor som vi möter, till exempel elever i de olika skolorna.

 / Kim


23/09 10:37

Igår skrev vi klart och lämnade in vår projektplan, känns som att den blev bra. Men vi får väl vänta och se vad lärarna tycker..
Nu kommer vi att ägna oss mycket åt stipendieansökningar och att öva inför vår fredagsunderhållning v.41 då vi hoppas få ihop lite pengar genom fikaförsäljning. Det kanske inte blir så mycket pengar men varje hundralapp räknas!
Lägger upp en del av projektplanen senare, den ser väldigt annorlunda ut jämfört med vår första idéskiss.
/Amanda

Godmorgon

Jag och Amanda har suttit och skrivit på projektplanen och har kommit en ganska lång bit påväg, vi har inte mycket kvar och ska göra klart den snarast.
Sedan fortsätter vi med att söka stipendier, vi har två stipendier vi vet att vi kan söka och vi ska även leta efter fler stipendier.
I projektplanen under vad vi kommer att syssla med denna termin förutom det har vi med några konserter som vi kommer att hålla och även en nästa termin.
Eventuella veckor:
Lunchunderhållning v. 41
Julkonsert, kväll v. 49
Beatleskonsert, kväll v. 3

(Datum kommer snarast!)

/ Kim

19/9/09 20:42

Wiho!

Jag har precis skrivit klart och skickat in ansökan till Palmestipendiet! Jag känner mig otroligt nöjd med hur bra ansökan blev och hoppas verkligen att vi får de här pengarna.

Nu ska bara Kim skicka in sin ansökan också :)

Lägger ut en del av ansökan här imorgon.

/Amanda

17/9/09 16:46

Nu är vi snart färdiga med första Stipendieansökaaaan.
Sitter i skolan nu och har i princip skrivit klart.

Efter att vi har skickat in den här ansökan kommer nästa steg att bli att skriva klart projektplanen för att sen söka massooor av andra stipendier. Och börja planera konserterna!

Så nu är det bara att hålla tummarna för att ansökan går igenom!

/Kim & Amanda

:D

Vi har kommit på en väldigt bra idé om att genom musiken försöka starta ett brobygge mellan två av de olika skolorna vi kommer att besöka när vi är i East London.
Det är som många vet extremt stora klasskillnader i Sydafrika och dettamärks väldigt tydligt. Segregationen är fortfarande väldigt uppenbar.
De två skolor vi framförallt vill besöka och med vilka kontakt har etablerats är Stirling High, en skola för de bättre bemedlade, belägen i ett ”vitt” område och en högstadieskola i Duncan Village, ett av de allra fattigaste områdena i staden. Förfrågningar har även skickats till en privatskola som heter Cleredon.
Så idén är alltså att kanske försöka starta en sånggrupp eller liten kör eller något liknande som gör att eleverna från de olika skolorna kan samlas och göra någonting tillsammans.
Skulle vi köra på den här idén skulle vi få väldigt mycket för- och efterarbete vilket är väldigt bra för våra stipendieansökningar!
Tror att "stipendiemänniskorna" kanske kommer att gilla den här idén då de gärna ser att man följer upp sitt projekt ordentligt.

Det går framåt!

/Amanda

Budget!

Idag har vi gjort en budget som vi kommer att skicka in tillsammans med våra stipendieansökningar.

Resa: 9000 kr p.person
Boende: 110 kr p. natt/person. Ca 5000 kr sammanlagt
Mat: 1200 kr p.person
Mobil: 200 kr p. person
Transport: 500 kr p. person
Vaccin: 500 kr p. person
= 25400 kr.

Vi räknar med att få ihop 20 000 kr via fonder och 6000 kr via egna medel. (sjunga på stan, ha konsert etc.)
Amanda har kollat upp stipendier:
Stiftelsen Olof Palmes minnesfond
Insamlingsstiftelsen Claes Anderssons minnesfond
Ambassadorial scholarship på rotary.se
Sparbanksstiftelsen
Vi håller på med ansökningen till Olof Palme stipendiet just nu. Vi ska fylla i ansökningsformulär och skriva klart projektbeskrivningen under veckan. Sista ansökningsdatum för det här stipendiet är på söndag [!!]
Vi kommer också att skriva klart projektplanen den här veckan!
Amandas mamma har hjälpt oss att hitta bra boende och kolla flygbiljetter. Vi kommer fömodligen att bo här: http://www.sugarshack.co.za/
Dom har en massa roliga aktiviteter där man bland annat kan bygga sin egen Djembe!
PUSS :D

Första idéskissen!

Projektplan Kim Eklind, Amanda Derksen M3

(Idéskiss)

 

Målet med vårt projekt är att samla ihop pengar till en resa till East London i Sydafrika, som

kommer att ske nästa termin, där vi ska ta del av och dokumentera musiklivet. Vi vill ta del av

och lära oss om musiklivet i en kultur som skiljer sig helt från vår egen. Vi kommer att ta kontakt

med människor som arbetar med musik (konsertarrangörer, kyrkokörer, trumbyggare) och resa runt bland t ex kyrkor, skolor och olika mindre samhällen för att se vad musiken tillför deras vardag. Vi vill se hur musiken skiljer sig mellan olika samhällsklasser där samt hur musikkulturen skiljer sig mellan Sydafrika och Sverige.

 

För att få ihop pengar till vår resa kommer vi att:

  • Söka diverse olika stipendier under hösten och våren på t ex Global Grant och Lycknis. Vi ska prata med Erik Storbjörk och Christopher Elgh om vart man kan hitta bra stipendiesajter.
  • Stå och sjunga på stan (gamla stan, drottninggatan) under höst och jul där förbigående människor kan lägga pengar i en hatt/gitarrfodral. Vi kommer att göra en skylt där det framgår vad pengarna kommer att användas till.
  • Anordna lunchkonsert med 3 låtar, tillsammans med Wilma och Pia, v. 41 där vi kommer att sälja kakor, vilket vi även kommer att göra under Charlotte och Amelies lunchkonsert v. 40. Vi kommer att hålla en mindre konsert på 4-5 låtar med enkelt komp under v. 49 samt v. 3 som kommer att hållas i skolan.
  • Vi kommer att leta efter fler olika metoder som ger oss möjlighet att samla in pengar, bland annat genom att prata med människor som har gjort liknande projekt som vi.

 

Vår största styrka är att vi har en bra grundidé men den behöver utvecklas. Vi tror att denna idé är tillräckligt bra för att vi ska kunna få stipendium. Vi har redan tagit kontakt med olika människor, som Amandas mamma känner, i East London som stödjer vår idé och är villiga att träffa oss och

hjälpa oss när vi är på plats.

När vi har nått vårt mål och slutfört denna idé kommer vi att ha lärt oss väldigt mycket och byggt

upp nya erfarenheter som vi kommer att ha med oss resten av livet.

Det största problemet för oss är att lyckas samla ihop tillräckligt mycket pengar för att detta

projekt ska kunna gå igenom. Pengarna vi behöver kommer främst att gå till flygbiljetter vilka kommer att kosta mellan 15-20000, vi kommer att göra en budget för att veta exakt vad vi behöver inklusive t ex vaccin, transport och boende.


Musikprojekt Sydafrika - Internetlogg

Hej!

Tänkte att jag kanske skulle presentera bloggen lite..

 

Vi heter Kim Eklind och Amanda Derksen och har nyligen påbörjat vårt 3:e år på Stockholms Estetiska Gymnasiums musiklinje. Som avslutande projektarbete har vi valt att arbeta med musik och antirasism. Vår idé är att åka till East London, Sydafrika för att starta ett projekt mellan två väligt olika skolor där. Vi ska försöka värva medlemmar till en liten kör och på så sätt få dessa ungdomar att arbeta tillsammans med hjälp av musik.

(Om ni undrar varför första idéskissen låter annorlunda än idén jag presenterar här så är det för att detta inlägg är skrivet i efterhand.)

 

Vårt projekt sträcker sig över hela året. Denna termin kommer vi främst att ägna oss åt att samla in pengar och söka stipendier för att kunna göra den här resan. Vi kommer att hålla mindre konserter, sjunga på stan och liknande för att få in så mycket pengar som möjligt.

 

Den här bloggen är alltså vår internetloggbok som vi kommer att hålla uppdaterad i princip varje dag, eller så fort det händer något spännande!

 

/Amanda

 

 


RSS 2.0